Frågedatum: 2021-01-18
RELIS database 2021; id.nr. 84, LiLi
E-Post: [email protected]
Tlf: 010 103 33 23
www.svelic.se

Utredningen som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal, har utformats utefter tillgänglig litteratur och resurser vid tidpunkten för utredning. Innehållet i utredningen uppdateras inte. Hälso- och sjukvårdspersonal är ansvarig för hur de använder informationen vid rådgivning eller behandling av patienter.


Remdesivir



Fråga: Vilka interaktioner föreligger mellan pågående läkemedelsbehandling (framför allt patientens Parkinsonläkemedel) och remdesivir? Patient med pågående Covid-19 infektion. Pågående medicinering med bl.a. följande läkemedel, den aktiva substansen skrivs inom parentes: Dexametason (dexametason), Effortil (etilefrin), Eliquis (apixaban), Florinef (fludrokortisinacetat) Madopark Quick Mite (levodopa), Stalevo (levodopa+ karbidopa+entakapon), Rasagilin (rasagilin), Requip depot (ropinirol), Seloken/Metoprolol (metoprolol), Cefotaxim (cefotaxim), Omperapzol (omeprazol).

Svar: Inga kliniska interaktionsstudier har utförts för remdesivir. Sökning i interaktionsdatabaser (1-4) har inte kunnat påvisa några idag kända interaktioner mellan de uppgivna läkemedlen och remdesivir, men området är idag ännu mycket lite studerat.
In vitro är remdesivir ett substrat för enzymerna CYP2C8, CYP2D6 och CYP3A4 och för organiska anjontransporterande polypeptider 1B1 (OATP1B1) och P glykoprotein (P-gp)-transportörer.
Remdesivir kan tillfälligt öka plasmakoncentrationen av läkemedel som är substrat för CYP3A eller OATP 1B1/1B3. Kraftiga hämmare kan leda till ökad exponering för remdesivir. Användning av starka inducerare (t.ex. rifampin) kan minska plasmakoncentrationen av remdesivir och rekommenderas inte.
Dexametason rapporteras vara en måttlig inducerare av CYP3A4 och P-gp. Induktion är dosberoende och inträffar efter flera doser. Dexametason är ett substrat av CYP3A4 och trots att remdesivir hämmar CYP3A4 , är det osannolikt att remdesivir har en betydande effekt på exponering för dexametason på grund av remdesivirs snabba clearance efter intravenös administrering. Det är osannolikt att dexametason har en kliniskt signifikant effekt på remdesivir eftersom remdesivir har en måttlig till hög hepatisk extraktionsfrekvens och används under en kort tid för behandling av COVID 19 (5).
Patientens Parkinsonläkemedel metaboliseras genom CYP 1A2 (rasagilin och ropinirol) samt CYP2C9 (Stalevo). Levodopa metaboliseras i huvudsak via två olika enzymsystem, decarboxylas och katekol-O-metyl-transferas (COMT).
Gällande eventuell utsättning av Parkinsonläkemedel ska abrupt utsättning undvikas då det annars finns risk för kraftiga utsättningssymtom. Levodopa bör inte utsättas helt då komplett akinesi kan bli följden. Om utsättning är aktuellt ska doserna då minskas successivt och läkemedlen sätts ut i viktighetsordning, först dopaminagonister, sedan MAO-B hämmare och sist, men ytterst sällan, levodopa (6).

En publikation som kan addera information om mortaliteten bland Parkinsonpatienter med Covid-19: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.28325

Referenser:
  1. Janus interaktionsdatabas http://janusinfo.se/
  2. Up to date https://www.uptodate.com/contents/search
  3. Micromedexhttps://www.micromedexsolutions.com/micromedex2/librarian/PFDefaultActionId/evidencexpert.ShowDrugInteractionsResults
  4. FASS https:// www.fass.se
  5. https://janusinfo.se/behandling/expertgruppsutlatanden/aldreshalsa