Frågedatum: 2024-10-15
RELIS database 2024; id.nr. 1392, LUPP
E-post: [email protected]
Tlf: 031-342 85 65
www.svelic.se

Utredningen som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal, har utformats utefter tillgänglig litteratur och resurser vid tidpunkten för utredning. Innehållet i utredningen uppdateras inte. Hälso- och sjukvårdspersonal är ansvarig för hur de använder informationen vid rådgivning eller behandling av patienter.


Adalimumab och exophthalmus eller pseudotumör i orbita?



Fråga: Patient med ulcerös kolit har behandlats med adalimumab i fem år och mepolizumab i åtta år. För ett år sedan exopthalmus på ena ögat, misstänkt pseudotumör i orbita.

Svar: Vi har inte återfunnit några rapporter om liknande fall för adalimumab i litteraturen. Vi har däremot stött på en översiktsartikel från 2013 som beskriver ögonrelaterade komplikationer till inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Det finns ett antal fallrapporter om orbital pseudotumör i samband med IBD, de flesta fall dock med Crohns sjukdom snarare än ulcerös kolit (1). I en nyare översiktsartikel om pseudotumör i orbita nämns adalimumab och andra TNF-alfahämmare som möjlig behandling, men att evidens för effekt i stort sett fortfarande saknas (2).

Vid sökning i Världshälsoorganisationens biverkningsdatabas Vigilyze för adalimumab får vi fyra träffar på med pseudotumör i orbita, ett fall med orbital svullnad och två träffar på orbital cyst. Dessa små siffror ger inte någon stark indikation på ett orsakssamband, siffrorna bygger på spontanrapportering från både vårdpersonal och patienter och det saknas ofta sambandsbedömningar (3).

För mepolizumab hittar vi inte några beskrivna fall eller biverkningsrapporter om pseudotumör i orbita eller exopthalmus.

Även om vi inte hittar några starka indicier på att ett orsakssamband med läkemedelsbehandlingen skulle föreligga rekommenderar vi att rapportera biverkningen, spontanrapportering är det enda sättet att få kunskap om ovanliga biverkningar.

Referenser:
  1. Katsanos A, Asproudis I, Katsanos KH, Dastiridou AI, Aspiotis M, Tsianos EV. Orbital and optic nerve complications of inflammatory bowel disease. J Crohns Colitis. oktober 2013;7(9):683–93.
  2. Fang Y, Shen B, Dai Q, Xie Q, Wu W, Wang M. Orbital inflammatory pseudotumor: new advances in diagnosis, pathogenesis, and treatment. Eur J Med Res. 04 oktober 2023;28(1):395.
  3. WHO:s internationella biverkningsdatabas Vigibase [Internet]. Uppsala: Uppsala Monitoring Centre; [citerad 14 oktober 2024]. Tillgänglig vid: https://www.who-umc.org/vigibase/vigilyze/