Frågedatum: 2024-07-19
RELIS database 2024; id.nr. 524, LiLi
E-Post: [email protected]
Tlf: 010 103 33 23
www.svelic.se

Utredningen som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal, har utformats utefter tillgänglig litteratur och resurser vid tidpunkten för utredning. Innehållet i utredningen uppdateras inte. Hälso- och sjukvårdspersonal är ansvarig för hur de använder informationen vid rådgivning eller behandling av patienter.


Risk för biverkningar vid långtidsbehandling klobetazol vaginalt



Fråga: Kan en patient kvarstå på underhållsbehandling med en ärtstor klick klobetasolkräm vaginalt var tredje dag som en underhållsbehandling mot deskvamativ inflammatorisk vaginit? Vaginiten har uppstått som en biverkning till rituximab mot multipel skleros. Patient har nyligen fått sin årsdos rituximab och det är i nuläget inte är möjligt att byta behandling mot MS.

Sammanfattning: Långtidsbehandling med klobetazol vaginalt förefaller säkert, förutsatt att man endast applicerar på slemhinnan.

Svar: I en publikation från 2015 med rubriken “Long-term use of an ultrapotent topical steroid for the treatment of vulval lichen sclerosus is safe” redovisas data från 38 kvinnor som behandlats med klobetazol vaginalt med i genomsnitt 3,5 gram per månad (range 0,5-15 g) i mellan 4 månader och upp till 23 år (medel 5 år). Hos två av kvinnorna noterades telangioektasier på yttre blygdläpparna. Dessa två kvinnor hade använt 10, resp 15 gram per månad, och smörjt såväl yttre som inre blygdläppar. I den långtidsbehandlade gruppen förekom ett fall av candidainfektion, 2 fall av reaktiverad HPV-infektion och en patient rapporterade 2 episoder av HSV. Förekomsten av infektioner var inte högre än förväntat hos personer utan steroidbehandling. Författarna konkluderar att långtidsbehandling med klobetazol vaginalt är säkert, förutsatt att man endast applicerar på slemhinnan (Kai A, Lewis F. Long-term use of ultrapotent… J Obstet Gynaecol 2026;36:276-7)
Det förefaller således rimligt att fortsätta den lokala steroidbehandlingen hos din patient, så länge som hon har behandling med rituximab.

Referenser:
  1. Kai A, Lewis F. Long-term use of ultrapotent… J Obstet Gynaecol 2026;36:276-7