E-post: [email protected] Tlf: +46 08-585 810 60
www.svelic.se
Adalimumab, IL17- eller IL23-hämmare vid paramyotonia congenita
Fråga: Är psoriasisbehandling med adalimumab, Il17- eller IL23-hämmare kontraindicerat till en patient med paramyotonia congenita?
Sammanfattning: Vi har inte funnit någon information om adalimumab eller IL-17/IL-23 hämmare med indikation psoriasis vid samtidig paramyotonia congenita i litteraturen. Man bör tolka avsaknaden av biverkningsrapporter i litteraturen med försiktighet då diagnosen är mycket ovanlig.
Svar: Paramyotonia congenita är en ärftlig sjukdom som karaktäriseras av tillstånd med muskelsvaghet som övergår i förlamning. Ett närliggande och ofta överlappande tillstånd är hyperkalemisk periodisk paralys och det symptom som skiljer paramyotonia congenita från hyperkalemisk periodisk paralys är paradoxal myotoni som innebär förvärrad muskelstelhet vid upprepat muskelarbete (1). Båda sjukdomarna beror på en mutation i genen SCN4A som kodar för natriumjonkanaler i skelettmuskulatur. Paramyotonia congenita eller hyperkalemisk periodisk paralys är ovanliga diagnoser med en prevalens på ca 5 individer per 1 miljon individer (1). Vid hyperkalemisk periodisk paralys ska om möjligt läkemedel som innehåller kaliumsalter undvikas då sjukdomen i sig leder till höga kaliumnivåer i blodet. Även vissa narkosläkemedel skall undvikas vid diagnosen, i synnerhet depolariserande muskelavslappnande medel och kolinesterashämmare är olämpliga för dessa patienter (1).
Vi har sökt i litteraturen på adalimumab samt IL-17 eller IL-23-hämmare med indikation psoriasis (sekukinumab, ixekizumab, brodalumab, bimekizumab, guselkumab, tildrakizumab, mirikizumab, risankizumab) vid paramyotonia congenita. Vid genomgång av produktresuméer för nämnda läkemedel har vi inte funnit att något av läkemedlen har paramyotonia congenita som kontraindikation, innehåller kaliuminnehållande hjälpämnen eller har hyperkalemi som rapporterad biverkning (2,3). Adalimumab har muskelspasmer rapporterat som vanlig biverkning (3) det är dock osäkert vad den kliniska relevansen av detta fynd är för patienter med paramyotonia congenita. Vid sökning i Pubmed återfinns inga relevanta fynd gällande frågeställningen.
Eftersom diagnosen är ovanlig (1) kan man förvänta sig att antal patienter med både exponering för biologiska läkemedel och samtidig paramyotonia congenita är mycket få eller inga alls. Därför bör avsaknaden av biverkningsrapporter i litteraturen tolkas med försiktighet.
- Hyperkalemisk periodisk paralys och paramyotonia congenita. Socialstyrelsen. Nås via: https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/sallsynta-halsotillstand/hyperkalemisk-periodisk-paralys-och-paramyotonia-congenita/ Senast reviderad 2018-02-26. Citerad 2024-04-23
- Produktresuméer för följande substanser: sekukinumab, ixekizumab, brodalumab, bimekizumab, guselkumab, tildrakizumab, mirikizumab, risankizumab. Nås via: www.fass.se. Citerade 2024-04-23
- Produktresumé AMGEVITA (adalimumab) Amgen. Senaste översyn: 10- 2024