Frågedatum: 1996-09-19
RELIS database 1996; id.nr. 451, RELIS Sør
www.svelic.se

Utredningen som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal, har utformats utefter tillgänglig litteratur och resurser vid tidpunkten för utredning. Innehållet i utredningen uppdateras inte. Hälso- och sjukvårdspersonal är ansvarig för hur de använder informationen vid rådgivning eller behandling av patienter.


Kasein



Fråga: En mor har fått beskjed om at hennes sønn ikke tåler kasein, men vet ikke hva dette er. Sønnen er allergisk ovenfor blant annet egg, melk og mel. Moren har vært i kontakt med behandlende lege for å få nærmere informasjon uten at dette gav noe resultat. Hun ønsker opplysninger om Kerulac virker "mot" kasein. Hun har henvendt seg til RELIS etter å ha vært i kontakt med sitt apotek.

Svar: Kasein er hovedproteinet i melk, og er blant annet basis i ostemasse (1).
Kerulac tilsatt melk omdanner melkesukker til sukkerartene glukose og galaktose, som lett lar seg fordøye. Kerulac påvirker melkesukkeret, men har ingen effekt på proteinet kasein.

Referenser:
  1. Dorland's medical dictionary 1994; 28th ed: 274.
  2. Nycomed Pharma AS. Pakningsvedlegg for Kerulac ® (beta-galaktosidase).