Frågedatum: 2015-11-13
RELIS database 2015; id.nr. 328, ELINOR
https://regionvasterbotten.se/fragaelinor
www.svelic.se

Utredningen som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal, har utformats utefter tillgänglig litteratur och resurser vid tidpunkten för utredning. Innehållet i utredningen uppdateras inte. Hälso- och sjukvårdspersonal är ansvarig för hur de använder informationen vid rådgivning eller behandling av patienter.


Interaktionsrisk mellan warfarin och Chaga (sprängticka) (naturläkemedel)?



Fråga: Frågeställaren har en patient som behandlas med warfarin och som samtidigt dricker mycket av Chaga (sprängticka). Finns det risk för interaktion?

Svar: Hälsokostpreparatet Chaga innehåller sprängticka som är en svamp. I produkten Holistic Chaga te från apotea.se beskrivs att den innehåller torkad sprängticka och innehåller naturligt vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas) och aminosyrakomplex. Man beskriver innehållet som 50 gram skonsamt torkad sprängticka från björk, torkad och mald (1).

Det står också att denna produkt inte bör användas samtidigt med blodförtunnande läkemedel (1) vilket är helt i linje med vår rekommendation att avråda från behandling med naturläkemedel och kosttillskott/hälsokostpreparat när patienten samtidigt behandlas med läkemedel med snävt terapeutiskt intervall där förändringar i serumkoncentrationen kan få allvarlig följder; till exempel warfarin.

Till skillnad från registrerade läkemedel innehåller naturläkemedel och kosttillskott en mängd olika ämnen och inte bara en "aktiv substans". Innehållet av olika ämnen kan dessutom variera mellan olika produkter och även från burk till burk. Effekterna av dessa ämnen är till största delen okänd både när det gäller farmakologiska, toxiska och farmakokinetiska effekter. Naturprodukter kan interagera med läkemedel genom att olika substanser i naturprodukterna kan öka eller minska aktiviteten av leverns läkemedelsmetaboliserande enzymer vilket då medför lägre eller högre koncentrationer av läkemedel som används samtidigt.

Även om vi inte hittat några specifika uppgifter om en farmakokinetisk interaktion kan det inte uteslutas då effekten av naturprodukterna på leverns läkemedelsmetaboliserande enzymer inte är klarlagda. För att undvika bieffekter som skulle kunna uppträda vid en eventuell farmakokinetisk interaktion kan patientens effekt av warfarin kontrolleras med tätare kontroller av PK/INR.

Oavsett om patienten väljer att fortsätta behandling med Chaga, eller avsluta behandlingen är det mycket viktigt med tätare uppföljning av PK/INR för att fånga upp eventuella förändringar i serumkoncentrationer av warfarin.

KONSULTERADE KÄLLOR
apotea.se
PubMed
Micromedex

Referenser:
  1. Holistic Chaga Te 50 g. Apotea [www]. Hämtat från http://www.apotea.se. Hämtat 2015-11-09.