Frågedatum: 2021-02-05
RELIS database 2021; id.nr. 85, LÄIF
E-post: [email protected]
Tlf. 046-174620
www.svelic.se

Utredningen som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal, har utformats utefter tillgänglig litteratur och resurser vid tidpunkten för utredning. Innehållet i utredningen uppdateras inte. Hälso- och sjukvårdspersonal är ansvarig för hur de använder informationen vid rådgivning eller behandling av patienter.


Administrering av COVID-19 vaccin (Comirnaty) och denosumab (Prolia) samtidigt



Fråga: Behöver det gå någon specifik tid mellan administrering av Comirnaty och denosumab (Prolia)?

Sammanfattning: Det finns inga studier eller annat underlag som stödjer informationen att man ska vänta med osteoporosbehandling sju dagar före eller efter att man tagit COVID-19 vaccinet. National Osteoporosis Foundations rekommenderar det som en försiktighetsåtgärd men baserar rekommendationen endast på experters och hälsopersonals tankar. I nuläget finns det inga data som talar för att det är ett hinder att injicera COVID-19 vaccin och denosumab (Prolia) vid samma tillfälle.

Svar: I produktresumé för Comirnaty förmedlas det att samtidig administrering av Comirnaty och andra vaccin har inte har studerats. Det har heller inte utförts några interaktionsstudier (1).

På National Osteoporosis Foundations (NOF) hemsida finns det en sida med samlad information kring covid-19. Där stod det att patienter som får sin osteoporosbehandling injicerad av vård- och hälsopersonal rekommenderas att avvakta med att ta osteoporosbehandling 7 dagar innan eller efter att de fått COVID-19 vaccinet (2). Efter personlig kontakt via mail med NOF, framgick det att rekommendationen är baserad på flera experters och sjukvårdspersonals tankar. Det finns ingen forskning eller annan information tillgänglig om detta utan NOF poängterar att detta endast är en rekommendation och någon form av försiktighetsåtgärd. De lyfter vikten av att alltid prata med sin vårdgivare vid minsta lilla oro (3).

Efter att NOF kontaktades och svarade på mail, tog de bort texten som uppmanade till att man ska vänta med osteoporosbehandling sju dagar före eller efter att man fått COVID-19 vaccinet.

På hemsidan Institutet för hälsa och välfärd har det skapats en sida gällande infektionssjukdomar och vaccinationer med information om vaccinationer. På sidan skrivs det att vaccin som inte innehåller levande försvagande sjukdomsalstrare kan ges när som helst tillsammans med andra vaccin. Det nämns även att kroppen tål flera olika vaccin samtidigt – praktiskt taget hur många som helst (4).

Läkemedelsföretaget Amgen som tillverkar denosumab (Prolia) har kontaktats angående frågan. Enligt medicinsk information förefaller det inte finnas några studier eller data avseende frågeställningen (5).

Referenser:
  1. Läkemedelsverket. Comirnaty – vaccin mot COVID-19. Produktresumé Comirnaty. Hämtat från: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_sv.pdf (03.02.2021)
  2. National Osteoporosis Foundations, NOF. COVID-19 updates and resources. Hämtat från: https://www.nof.org/covid-19-updates/ (03.02.2021)
  3. Personlig kontakt via mail. Lisa Tumminello, National Osteoporosis Foundations, NOF. (03.02.2021)
  4. Institutet för hälsa och välfärd. Infektionssjukdomar och vaccinationer – information om vaccinationer. Hämtat från: https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/information-om-vaccinationer/vaccinationsprocessen/de-viktigaste-minnesreglerna-for-vaccination (03.02.2021)
  5. Personlig kontakt via mail. Nina Törnqvist, M.Sc. Biol., Ph.D. Medical Information Amgen. (04.02.2021)