Frågedatum: 2024-04-12
RELIS database 2024; id.nr. 143, KAROLIC
E-post: [email protected] Tlf: +46 08-585 810 60
www.svelic.se

Utredningen som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal, har utformats utefter tillgänglig litteratur och resurser vid tidpunkten för utredning. Innehållet i utredningen uppdateras inte. Hälso- och sjukvårdspersonal är ansvarig för hur de använder informationen vid rådgivning eller behandling av patienter.


Interaktion mellan apixaban och nintedanib



Fråga: Finns det någon interaktion mellan apixaban och nintedanib? Finns det något värde av att mäta dalkoncentration av apixaban vid samtidig behandling med nintedanib? Bör apixaban ges i reducerad dos trots ej uppfyllda kriterier avseende ålder och njurfunktion vid samtidig behandling med nintedanib?

Sammanfattning: Ingen generell rekommendation om dosreducering av apixaban vid samtidig behandling med nintedanib kan ges utifrån tillgängliga data. Det förefaller ej finnas någon känd ökad risk för blödning utifrån tillgängliga studier, utöver grundrisken vid behandling med antikoagulantia, dock är underlaget för detta bristfälligt. Det rekommenderas att vara extra observant på tecken till blödningsbiverkningar.

Svar: Nintedanib är ett läkemedel som används vid olika former av lungfibros. Produktresumén för nintedanib uppger ingen kontraindikation för samtidig behandling med apixaban eller annan antikoagulantia [1]. Enligt Janusmed interaktioner finns en interaktion B0 mellan nintedanib och apixaban, vilket innebär att den kliniska betydelsen av denna interaktion är oklar. Det föreligger ingen känd farmakokinetisk interaktion mellan nintedanib och apixaban. Den potentiella interaktionen är baserad på ett teoretiskt resonemang om en farmakodynamiskt additiv effekt där båda läkemedlen potentiellt bidrar med ökad risk för blödning. Informationen i Janusmed interaktioner baseras främst på en observationsstudie från 2017 där ingen ökad risk för blödning kunde ses i gruppen som behandlades med nintedanib och antikoagulantia [2].

En registerstudie från 2023 inkluderade 56 patienter som behandlades med nintedanib varav 14 av dessa samtidigt behandlades med antikoagulantia (11 med warfarin och 3 med apixaban eller rivaroxaban). Ingen ökad risk för blödning kunde ses i gruppen som behandlades med antikoagulantia jämfört med de patienter som behandlades med nintedanib utan antikoagulantia under en 12 månaders observationsperiod [3].

Avseende plasmakoncentration av apixaban bör det poängteras att inget fastställt samband finns mellan plasmakoncentration och effekt. Det kan dock finnas ett värde i att mäta dalkoncentration av apixaban för att säkerställa att den enskilda patienten ej avviker från de plasmakoncentrationer som vanligen ses vid standarddosering av apixaban. Då det ej föreligger någon känd farmakokinetisk interaktion mellan nintedanib och apixaban så förväntas ej koncentrationen av apixaban förändras efter insättning av nintedanib [4].

Referenser:
  1. SPC Ofev (nintedanib). Boehringer Ingelheim. Åtkomst via www.fass.se (cited 2024-03-11)
  2. Janusmed interaktioner och riskprofil. Janusinfo. Region Stockholm. www.janusinfo.se (cited 2024-03-11)
  3. Ruaro B, Et al. Nintedanib in Idiopathic Pulmonary Fibrosis: Tolerability and Safety in a Real Life Experience in a Single Centre in Patients also Treated with Oral Anticoagulant Therapy. Pharmaceuticals (Basel). 2023 Feb 16;16(2):307. PMID: 37259452
  4. Orala antitrombotiska läkemedel vid blödning och inför kirurgi hos vuxna. Expertgruppsutlåtande. Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hjärt- och kärlsjukdomar (2023). Janusinfo. Region Stockholm. (citerad 2024-03-12) www.janusinfo.se