Frågedatum: 2024-04-16
RELIS database 2024; id.nr. 144, KAROLIC
E-post: [email protected] Tlf: +46 08-585 810 60
www.svelic.se

Utredningen som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal, har utformats utefter tillgänglig litteratur och resurser vid tidpunkten för utredning. Innehållet i utredningen uppdateras inte. Hälso- och sjukvårdspersonal är ansvarig för hur de använder informationen vid rådgivning eller behandling av patienter.


Allergi mot baljväxter och läkemedel som innehåller sojalecitin



Fråga: Medför sojalecitin som tillsatsämne i läkemedel en risk för allergisk reaktion hos sojaallergiker respektive jordnötsallergiker?

Sammanfattning: Proteinrester i sojalecitin kan tänkas utlösa allergiska reaktioner hos svårt sojaallergiska individer. Vissa sojaallergiska individer tolererar dock sojalecitin. En mindre andel av de jordnötsallergiska individerna har korsallergi mot soja. För en riskbedömning vid misstanke om korsallergi rekommenderas kontakt med allergolog. Individer som tolererar soja eller sojalecitin i föda behöver inte undvika läkemedel med sojalecitin som tillsats. För att reagera på läkemedel som kan innehålla spår av sojalecitin krävs sannolikt en mycket känslig sojaallergisk individ. Det saknas fallbeskrivningar där peroral exponering för sojalecitin som tillsatsämne i läkemedel utlöst allergiska reaktioner hos soja- eller jordnötsallergiker, men det kan inte uteslutas att det beror på att produkterna undvikits.

Svar: Risk för allergisk reaktion utlöst av sojalecitin
Sojalecitin (E 322) ger i sig inte allergiska reaktioner (1). Däremot kan sojalecitin innehålla mycket små rester protein från tillverkningen (1) och det går inte att utesluta att svårt sojaallergiska individer skulle kunna reagera på sådana rester vid intag av sojalecitin i mängder som förekommer i livsmedel (2).

Vid sökning i PubMed återfinns endast ett fåtal fallbeskrivningar, där individer misstänks ha reagerat allergiskt på grund av sojalecitin. Bland dessa återfinns inget fall där sojalecitin i en peroral läkemedelsberedning beskrivits ha utlöst en reaktion. I en fallbeskrivning fick en sojaallergisk individ med påvisbara specifika IgE mot soja en fördröjd lokal reaktion efter injektion av benzatin-bensylpenicillin innehållande sojalecitin (3). I ett annat fall beskrivs ett barn med astma och jordnötsallergi, som utvecklade generaliserad urtikaria och svårare andningsbesvär inom en timme efter att ha inhalerat en ipratropiumbromidberedning med sojalecitin (4). Ytterligare några liknande fall i samband med inhalation finns beskrivna i den vetenskapliga litteraturen (5). Dock beskrivs samtliga ha saknat uppföljande utredningar för att bekräfta misstanken avseende sojaallergi (4, 5). Författaren till översikten anser inte att sojaallergiker behöver avstå från läkemedel med sojalecitin som tillsatsämne (5).

Förekomst av korsallergi mellan jordnöt och soja
Jordnöt är liksom sojaböna en baljväxt (6). De jordnötsallergiska individer som reagerar mot Ara h 3 kan få korsreaktioner då de utsätts för Gly m 6 i soja (6). Vilka allergen för t.ex. soja eller jordnöt som en individ har specifika IgE mot går att fastställa med analys av allergena komponenter (7). Det finns beskrivet att endast 1-15 % av jordnötsallergikerna reagerar kliniskt på soja (6). Individer som, trots känd jordnötsallergi, vet att de tolererar soja i födan och regelbundet intar soja behöver således inte heller undvika sojalecitin.
Om det är okänt huruvida en jordnötsallergiker tål soja i kosten eller inte, rekommenderas att rådgöra med allergolog. Vederbörande kan göra en riskbedömning baserad på hur svår jordnötsallergin är.

Referenser:
  1. Livsmedelsverket (2023) Sojabönor – allergener att tänka på för företag. Citerad 2024-01-23. https://www.livsmedelsverket.se/foretagande-regler-kontroll/regler-for-livsmedelsforetag/allergener/sojabonor
  2. Livsmedelsverket (2023). Baljväxter och jordnötter. Citerad 2024-01-23. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/baljvaxter-jordnotter
  3. Barni S, Mori F, Pantano S, Novembre E. Adverse reaction to benzathine benzylpenicillin due to soy allergy: a case report. J Med Case Rep. 2015 Jun 6;9:134. doi: 10.1186/s13256-015-0602-z. PMID: 26048398.
  4. Béliveau S, Gaudreault P, Goulet L, Primeau MN, Marcoux D. Type I hypersensitivity in an asthmatic child allergic to peanuts: was soy lecithin to blame? J Cutan Med Surg. 2008 Jan-Feb;12(1):27-30. doi: 10.2310/7750.2007.00031. PMID: 18258154.
  5. Kelso JM. Potential food allergens in medications. J Allergy Clin Immunol. 2014 Jun;133(6):1509-18; quiz 1519-20. doi: 10.1016/j.jaci.2014.03.011. PMID: 24878443.
  6. Livsmedelsverket (2021). Allergi och korsallergi mot nötter, frön, baljväxter, frukter och grönsaker. Kunskapsöversikt. L – 2021 nr 05. https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2021/l-2021-nr-05-allergi-och-korsallergi.pdf
  7. Komponenthandboken. Molekylär (komponentbaserad) allergidiagnostik med fokus på matallergi Version 3, 2020. https://vardgivarguiden.se/globalassets/utveckling/vardutveckling/komponenthandboken.pdf