För att bistå hälso- och sjukvårdspersonal med producentoberoende och evidensbaserad läkemedelsinformation finns i alla skandinaviska länder centraler för läkemedelsinformation. I Norge är denna verksamhet, som startade 1995, organiserad som ett nationellt nätverk av fem ‘regionale legemiddelinformasjons sentre’ (RELIS), lokaliserade på universitetssjukhus.
På varje RELIS-enhet arbetar farmaceuter och kliniska farmakologer. RELIS arbetar huvudsakligen problemorienterat baserat på frågeställningar från hälso- och sjukvårdspersonal. De flesta frågorna kommer från läkare och farmaceuter.
Arbetssätt
RELIS fungerar ungefär som de svenska och danska läkemedelsinformationscentralerna och tar emot samma sorts frågor. De flesta frågorna besvaras skriftligt och kortfattat. Vi strävar efter att svara så snabbt som möjligt och i enlighet med frågeställarens önskemål om svarstid. En användarundersökning visade att en stor del av dem som använder RELIS var nöjda med vårt svar och att svaret ofta ledde till ändring i praxis eller patientrådgivning [1, 2].
Våra utredningar lagras anonymiserade i en webbaserad fulltextdatabas (RELIS-databasen), som är offentligt tillgänglig via vår webbplats på Internet (www.relis.no/database). Tjänsten är gratis och kräver inte registrering eller lösenord. Av juridiska skäl måste man före användning bekräfta att man är hälso- eller sjukvårdspersonal och har förstått förutsättningarna för att använda informationen i utredningarna.
Form och innehåll i RELIS-databasen har stora likheter med Drugline, men kan till skillnad från denna användas avgiftsfritt. De svenska läkemedelsinformationscentralerna lägger in utvalda utredningar i sin databas Drugline, medan i RELIS-databasen sker bortgallring endast i liten grad. Även om en del frågor är patientspecifika menar vi att svaren kan vara värdefulla när vi får nya frågor av liknande karaktär.
5 000 utredningar
Alla utredningar är skrivna på norska. Det finns ca 5 000 utredningar i RELIS-databasen (september 2003), vilket enligt vår erfarenhet ger goda möjligheter för externa användare att finna relevanta utredningar. Man har möjlighet att söka på läkemedel, frågekategori, MeSH-termer, fritext samt kombinationer av dessa.
Vi tror att också hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige kan ha nytta av den läkemedelsinformation som finns i vår kostnadsfria Internetdatabas. Välkommen att prova den på www.relis.no/database.