Frågedatum: 2020-10-15
RELIS database 2020; id.nr. 1388, ELINOR
https://regionvasterbotten.se/fragaelinor
www.svelic.se

Utredningen som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal, har utformats utefter tillgänglig litteratur och resurser vid tidpunkten för utredning. Innehållet i utredningen uppdateras inte. Hälso- och sjukvårdspersonal är ansvarig för hur de använder informationen vid rådgivning eller behandling av patienter.


Chaga te (sprängticka) och apixaban (Eliquis)?



Fråga: En patient som har tillsvidare behandling med apixaban (Eliquis) 5 mg x 2 för förmaksflimmer har en undran om han kan dricka Chaga te (sprängticka) varje dag.

Svar: Chaga te (sprängticka/Inonotus obliquus) bör ej användas samtidigt med blodförtunnande läkemedel och diabetesmediciner (1).

Vid sökning i tillgängliga interaktionsdatabaser har det inte framkommit några kända interaktioner mellan chaga och apixaban, men vi avråder generellt från samtidigt intag av läkemedel och kosttillskott. Kosttillskott omfattas av livsmedelslagstiftningen. För kosttillskott finns inte samma stränga krav på dokumentation av effekt, säkerhet och innehåll som för läkemedel. Informationen angående interaktioner mellan läkemedel och kosttillskott, liksom angående risken och nyttan är ofta mycket bristfällig. Produkterna kan även innehålla ämnen som av producenten inte redovisas, så som restprodukter och andra aktiva substanser som gör det än mer vanskligt att använda denna typ av produkter.

KONSULTERADE KÄLLOR
Relis database
Svelic.se
UpToDate
MICROMEDEX
PubMed
Apoteks-/hälsokosthemsidor


Referenser:
  1. RELIS database 2015; Interaktionsrisk mellan warfarin och Chaga (sprängticka) (naturläkemedel). id.nr. 328, ELINOR. (www.svelic.se)